HTML

szólásszabadság-szobor

Egy nemlétező köztéri szoborról és a hozzá kapcsolódó eszmékről, érzelmekről fogunk diskurálni, s talán meg is valósítjuk egyszer.

friss topikok

  • buldózer: Itt biztosan lehetne találni vállalkozó szellemű "szobor építőket": feltegla.blogter.hu/?post_id... (2008.06.09. 21:01) egy lehetséges határidőről

linkblog

az eddig történtekről 1.

2008.09.01. 17:04 feketea

2006 októberében a felvetettem az ötletet, 2007 augusztusában írtam több minket képviselő tisztséget betöltőnek bitlevelet, melyben felajánlottam a szobrot a Kossuth térre. Többnyire kedves és udvarias, finom és semleges válaszokat kaptam, valamint a több érvvel megerősített a Kossuth térre ne, és máshova is fölösleges álláspontjáról tájékoztatott a főpolgármester úr.

2008 június 2-án elindítottam a blogot, hogy megláthassam, mennyire fontos ma itthon a szólásszabadság eszméje és kell-e ide szobor néki.

június 18-án hivatalosan is értesülhettem a szónokok hordója civil fórum tér terveiről.

Ezután kértem és kaptam időpontot egy beszélgetésre Bojár Iván András ötletgazdával, ahol végül a jövőképeinket vetettük össze, s abban maradtunk, mivel igen nagy lehetőségek rejlenek egy ilyen tér jövőjében, megnézzük, hogy mit is tudnék hozzáadni.

Elég régóta foglalkoztat az ügy, így a megfontolt állásponthoz a szoros határidő ellenére is ragaszkodván mostanra alakultak ki az elképzeléseim a teendőket illetően.

Addigis első tettként, meghívtam a civil szféra képviselőit és az érdeklődőket egy beszélgetésre a Műcsarnokba. Többnyire magánszemélyek jöttek a szabadságolások kellős közepén, s a szabadságjogokkal foglalkozó két hazai legnagyobb szervezet: az amnesty és a tasz.

Itt arra jutottunk, hogy rengeteg a dolog és kérdés a tervezett tér körül, s megállapítottuk egy beszélgetés-sorozat indításának indokoltságát, valamint megállapodtunk egy próbanap szükségességében. Részletek később.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest hírek civil közélet magyarország szobor múlt összefogás

a mikor és a hol

2008.07.30. 17:29 feketea

AUGUSZTUS 7-ÉN (!)

ESTE 6 ÓRÁTÓL

A MŰCSARNOK PINCEBISZTRÓJÁBA

VÁRUNK MINDENKIT SOK SZERETETTEL EGY NYÍLT BESZÉLGETÉSRE A SZÓNOKOK HORDÓJÁRÓL!

8 után kötetlenebb keretek között folytatjuk az eszmecserét, valahol a közelben.

(!)Az olimpia-megnyitóra való tekintettel augusztus 8-ról, 7-re tettük a beszélgetést, és meglett a helyszín is, nagyon szépen köszönjük!

Szólj hozzá!

Címkék: budapest politika közélet hely művészet idő szónokok hordója

megbeszélni

2008.07.30. 10:00 feketea

Elég, ha a márvány burkolat adja a szónokok méltóságát?

Mert a jelek szerint ősztől egy márványplaccon, ám félreeső helyen, gyalogos forgalomtól távol, két hangos autóút kereszteződésében szabad majd az arrajáró ismeretlenekhez szólniuk a nyilvánosságot igénylőknek, egy olyan téren, ami csak állva hallgatásra ösztönöz, egy központi szónokra fókuszál.

Ha nem elég, ütköztessük érveinket augusztus 8-án (olimpia miatt lehet, hogy 7-én!) este 6-tól, s kerítsünk egy jobb megoldást. Az Amnesty Magyarország biztosan eljön, ők a politikamentes, civil megvalósítást támogatják.

Szeretettel várok mindenkit, aki szívén viseli a szólásszabadság ügyét!

Kérem, mihamarabb jelezzék részvételi szándékukat, hogy kitalálhassam és megírhassam a helyét e beszélgetésnek.

Észrevételeiket, tanácsaikat örömmel fogadom továbbra is.

Üdvözlettel:

Fekete Angelika

szolasszabadsag@gmail.com

Szólj hozzá!

Címkék: jövő magyar közélet kultúra szólásszabadság összefogás szónokok hordója

re:

2008.07.06. 13:47 feketea

Fejlemény, ígéret, kérés, ígéret:

A héten találkoztunk a Szónokok hordójának ötletgazdájával.

Részletesen összeírom eddigi elképzeléseimet,

s változatlanul örömmel fogadok minden építő javaslatot a szólásszabadsággal, és/vagy esetleges szobrával kapcsolatban. Ide: szolasszabadsagkukacgmail.com

folyt.köv.

Szólj hozzá!

Címkék: jövő hírek közélet szólásszabadság

Vége

2008.06.24. 13:24 feketea

Nohát, most értesültem, hogy igényeimmel mennyire nem votlam egyedül.

Az általam elképzeltekhez igen hasonló teret kap végre fővárosunk.

Písz,

fa

Szólj hozzá!

Címkék: magyar közélet kultúra művészet szólásszabadság szónokok hordója

Külhoni kitekintő 2.

2008.06.19. 08:22 feketea

A mai penzum a megtestesülésekről szól.

A szólásszabadság-szoborhoz leginkább hasonló dolog tudtommal a Spreeksteen '?szónokkő' Amszterdamban.

A speakers cornerek az Egyesült Királyságban táblával kijelölt területek, zöld parkokban, például marxizmust éltető nyugdíjas bácsival és be-beszólogató arra járókkal.

Szingapúrban a Hong Lim parkban 2000. szeptember 1-je óta tarthatnak joggal kapcsolatos előre bejelentett témájú beszédeket a park tőszomszédságában álló rendőrörsön regisztrált helyi állampolgárok. Ez is park.

Trinidad és Tobago is kinevezett egy partszakaszt a gondolatok cseréjére, itt egy táblára felírják a napi témákat és fontosabb híreket. Ez part.

Prágában a XVIII. századi nemzeti hősnek állított lovasszobor körülötti tér a szabad szavak zónája.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra szemle szólásszabadság nemzetközi jelen kitekintő

várt haszon

2008.06.18. 08:30 feketea

Azért vagyok elszánt ez ügyben, mert hosszú távon látom fontosnak a cselekvést.
Szeretnék olyan gyerekeket felnőni látni, akik képesek helyén kezelni a hallottakat/olvasottakat, s nem azonnal sértésnek veszik a nem tetsző mondatokat. Szeretném, hogy a békés együttélésért szavakkal tudjanak tenni. Szeretném, ha felismernék a csúsztatásokat és valóban, értően odafigyeljenek egymás mondanivalójára. Rhétor versenyeket a szólásszabadság-szoborhoz!. A vélemények ismételgetése helyett érveket a hétköznapokba!

Bátoríthat embereket egy ilyen hely léte az országban, hogy régi sebeket kibeszéljenek magukból, s könnyebb szívvel távozhassanak. S sebek akadnak bőven, ideje elkezdeni a beszélgetést!

Megemlékezhetünk a világ s az ország ismert és ismeretlen hőseiről, akik a tiltott szavakat kimondva vagy csak kimondani akarva vesztették életüket.

S lehet ez a sírkő erőt adó hely a hazájukban elnyomott szenvedőknek, kik talán itt járva el mernék mondani bánatukat.

Szólj hozzá!

Címkék: jövő magyar közélet kultúra szobor várt haszon

hova?

2008.06.17. 20:59 feketea

Most látom, hogy a helyszínről még egy sort se írtam, pedig kardinális pont.

Először a Kossuth térre gondoltam. A nyertes rendezési terven is szabadon maradt az általam kinézett négyzet e vitapontra a Parlament déli sarkánál a fűben, s emlékezetemben az a villamosmegálló közelében volt, ám megcsalt eszem, s igazándiból egy eldugott kis zugban lehetne szónokolni.

Második nekifutásra a Szabadság térre gondoltam, a két játszótér közé középre, szembe a Szovjetekkel, a Tőzsdepalotával,a Nemzeti Bankkal és az Amerikai követséggel. S a tér neve is csábítóan hangzik egy ilyen emlékmű helyén morfondírozáskor.

Végül a demokratikus utat választottam, szóval kedves honfitársim, ti hova tennétek a szólásszabadság-szobrot?

Szólj hozzá!

Címkék: közélet kultúra magyarország hely nemzetközi

egy lehetséges határidőről

2008.06.04. 21:30 feketea

Kedves Honfitársaim, mit szólnátok egy 2009. október 23-i átadáshoz?

Köztársaságunk 20. születésnapján tisztelgünk az '56-os bátrak emlékének, akik ki mertek állni véleményük mellett, megemlékezünk a '89 előtti rendszer tarthatatlanságáról, s jövőre megemlékezhetnénk az elmúlt évek talán legnagyobb hatású  magyar nyelvű beszédéről és megemlékezhetnénk az ebben elhangzott beismerés ellen szerveződött 2006-os megmozdulásokról, e tüntetések ártatlan áldozatairól, mind a munkájuk során megsérült rendőrökről, mind a jogtalanul megtiport, véleményükért protestálókról.

Leszögezem most, hogy pártfüggetlenül állok a szabadság oldalán.

Azt gondolom, hogy ha az emberek félelem nélkül kifejezhetik nézeteiket, akkor idővel megtanulják tolerálni vagy méltóan megválaszolni az akár leghátborzongatóbb véleményeket is.

S hogy ne kelljen tartanunk a szavaktól, az szükségeltetik, hogy a szólás szabadsága helyett az erőszakos, félelemmel operáló egyéb megnyilvánulásokat ítéljük meg szigorúbban. Hiszem, hogy nem azt kell tiltani, hogy honfitársaink lehülyemajmozzák  egymást, hanem a tettlegességet kell szigorúbban megközelíteni, hogy fel se merülhessen, mint vitarendező lehetőség. Szeretném, ha bátran fel lehetne sorolni az aggasztó jelenségeket s lehetne a megoldási javaslatokon vitázni, de szeretném a köz figyelmét a békés megoldások egyedüli üdvözítő voltára felhívni.

Naivabb perceimben elképzelem, hogy egy kopasz és egy cigány néni a fűben heverészve vitatkozik a férfiak hátrányos helyzetéről, elvonatkoztatva a másik fél különbségeitől s meglátva egymásban, hogy közös a hazájuk s csak közös erővel tudják jobbá tenni azt.

Elegem van a széthúzásból és a rövidtávú hasznokért felelőtlen utálkozósdiba és kirekesztősdibe hajszoló politikákból. Fáj nézni, ahogy a vacsoraasztal fölötti csendekben nem angyalok repkednek, hanem az építő és tiszteletteljes vitára való képtelenség honol. Fáj, hogy sok családban a nemzet és közösség témája tabu, hisz sok helyen biztos dühödt szódobálásba fajul akár egy híradó értékelése is.

Szeretném, ha meg tudnánk hallgatni a nem tetsző véleményeket  és megtanulnánk rájuk érdemben válaszolni.

Mert csak az összefogás a hosszútávon járható út.

Szeretném elérni, hogy a sokféleséget nem megszűntetendő állapotnak tekintsék a mindenféle másság ellen tiltakozók, hanem a különbségekben rejlő pozitívumokat tanulják sajátmaguk számára hasznosítani az emberek.

Visszatérve írásom témájához, ezúton megkérlek benneteket, hogy javasoljatok jobb határidőt képzelt szobrunknak vagy fejezzétek ki egyetértéseteket, ha 2009. október 23-át méltó dátumnak tartjátok!

1 komment

Címkék: jövő politika magyar közélet kultúra béke összefogás

Külhoni kitekintő 1.

2008.06.03. 10:00 feketea

A szólásszabadság fontosságát hangsúlyozó helyekből és eseményekből mazsoláztam nektek.

Kedvenc hírem, hogy kontinensünk első szabadszó-zónája Prágában található 2004. november 17-e, a bársonyos forradalom 15. évfordulója óta. Egy angol üzletember,  Euan Edworthy a fejébe vette, néhány hónap alatt megdumálta a döntéshozókkal és összefogva megcsinálták. Azóta is vígan elvannak a csehek a Frantisek Palacky szobra köré kinevezett szónok sarkukkal.

A legfrissebb speakers corner tavaly nyílt Nottinghamben. Ezeknek az angol hülyéknek valamiért szívügyük, hogy mindenki megmondhassa a magáét. Hülye angolok!

2005. május 5-én Amszterdamban az Ostparkban rakták le a Szónokkövet, amire állva lehet szónokolni az alkotmány szabta keretek között.

Tessék szépen beszámolni a fentiekről, ha van személyes tapasztalatotok!

Szólj hozzá!

Címkék: hírek közélet kultúra szemle szólásszabadság nemzetközi kitekintő

A tervekről röviden

2008.06.02. 21:27 feketea

Drága Olvasók!
Szeretnék egy szólásszabadság-szobrot. Egy 40x40x90 centis fehér márvány tömböt, ami mellé oda lehet állni és ott bármiről szabadon lehet beszélni. A beszélővel vitába lehet szállni, lehet rá legyinteni, és el se kell hinni az állításait. A lényeg, hogy elmondhassa bárki azt, amit fontosnak tart, ami nyomasztja vagy aminek épp nagyon örül s megkaphassa minden bátor az esélyt, hogy itt ne csak a vele egyetértők elvakult helyeslését hallhassa meg.
Hogy az érveléstechnika és a kulturált vita előbb-utóbb gyerekjáték legyen.
Semmilyen megkötést nem szeretnék a beszédekkel kapcsolatban, mindenki vállalja maga a saját közönsége előtt mondandójának mind tartalmi, mind stiláris hatását.
Tartom magam az ígéretemhez, most nem részletezem tovább.
Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy örülnétek-e, eljönnétek-e, tennétek-e érte? Szerintetek aktuális a téma? Egyáltalán megvalósulhat egy ilyen elképzelés Magyarországon?
Várom fenntartásaitokat és javaslataitokat kedves honfitársaim!

Üdv,
Angelika

Szólj hozzá!

Címkék: jövő vélemény politika magyar közélet magyarország művészet szobor szólásszabadság jelen